• June 22, 2024

De huizenmarkt is krap en veel mensen zijn op zoek naar een nieuwe woning. De overheid en andere instanties stampen daarom in rap tempo gehele appartementencomplexen uit de grond. Het is dus goed mogelijk dat je als woningzoekende binnenkort een appartement gaat aanschaffen, maar dit is anders dan het aanschaffen van een woning. Er zijn namelijk andere zaken die bij het aanschaffen van een appartement komen kijken. 

Je bent verplicht om lid te worden van een VvE

Wanneer je een appartement in een appartementencomplex aanschaft, dan ben je volgens de Nederlandse wetten verplicht om lid te worden van een VvE. Dit heeft ermee te maken dat je samen met de buren het appartementencomplex bezit en dat je ook samen met de buren verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Dit werk wordt vrijwel altijd uitbesteed aan een VvE beheer. Op deze manier probeert de Nederlandse overheid te voorkomen dat appartementencomplexen niet goed onderhouden worden of in de vergetelheid raken. Het vinden van een VvE beheer is zeker niet lastig, want je kunt hiervoor terecht in je eigen woonplaats. Kom je bijvoorbeeld uit Etten-Leur? Dan kun je het beste kijken naar Centiss VvE beheer in Etten-Leur

Het verhuizen werkt net even iets anders

Het is erg belangrijk om er rekening mee te houden dat het verhuizen naar een appartementencomplex net iets even anders werkt. Dit heeft ermee te maken dat je de meubels naar een andere verdieping moet tillen. In veel gevallen zijn er liften beschikbaar, maar ook kan het voorkomen dat je de meubels omhoog moet tillen. Mocht er een lift beschikbaar zijn, dan is het aan te raden om de buren van de verhuizing op de hoogte te stellen. Het is namelijk mogelijk dat je buren op dat moment geen gebruik kunnen maken van de lift. 

Mogelijke evacuatie 

Als je in een appartementencomplex woont, dan woon je daar vaak met tientallen andere gezinnen. Mocht er brand uitbreken of instortingsgevaar zijn, dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat het complete complex ontruimd kan worden door de brandweer. Dit heeft ermee te maken dat je een appartementencomplex als 1 gebouw kan beschouwen en vuur zich snel kan verspreiden. Dit werkt anders bij een woning, want bij een brand worden de buren niet altijd geëvalueerd.