• April 19, 2024

Een eigen bedrijf is erg spannend, maar als zzp’er gaat dit vaak al snel. Een startkapitaal is bijvoorbeeld niet altijd nodig en je kunt vanuit huis starten, zodat je minder voorbereidingstijd nodig hebt. Toch zijn er genoeg zaken waar je rekening mee moet houden, voor je een zzp’er bent. Wij zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje.

Wat is een zzp’er?

Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel, je start dan ook met de rechtsvorm eenmanszaak. De termen zzp’er en freelancer worden vaak door elkaar gebruikt en betekenen eigenlijk hetzelfde. Echter wordt zzp’er vaker gebruikt als term in de bouw, metaal of zakelijke dienstverlening. Freelancers zie je meer in branches zoals de zorg, journalistiek, communicatie en vormgeving.

Een zzp’er is een eigen baas en vrijheid is een belangrijke factor. Er zijn voor- en nadelen als je aan de slag gaat als zzp’er. Je kunt bijvoorbeeld veel zelf bepalen, zoals je uurtarief, welke opdrachten je uitvoert en hoe je dit doet. Aan de andere kant ben je niet automatisch verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid, je bouwt geen pensioen op en je moet zelf voor je administratie zorgen.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk, als je aan de slag wilt al zzp’er. Zorg daarom dat je een goed ondernemingsplan hebt en zet deze op papier. Zo kun je zelf onderzoeken of je plannen haalbaar zijn. Je moet ook goed weten of het ondernemerschap echt bij je past, want het vraagt om vaardigheden op het gebied van onderhandelen, netwerken en administratie. Je kunt ook vooraf bepalen om je boekhouding uit te besteden, bijvoorbeeld door Doomen en Quist in te schakelen. Dit is een een accountant, die je kan helpen met financieel of fiscaal advies.

Het is ook belangrijk om vooraf te bepalen wat je uurtarief wordt. Je moet hierbij onder andere rekening houden met wat je minimaal nodig hebt om van te kunnen leven en wat je nodig hebt om verplichtingen te kunnen betalen. Ook moet je inkomstenbelasting, onvoorziene kosten en andere kosten niet vergeten. Een uurtarief is lastig te bepalen, omdat het ook niet te hoog mag zijn. Dan schrik je namelijk potentiële klanten af.

De administratie

Een van de belangrijke onderdelen van het ondernemerschap, ook bij zzp’ers, is de boekhouding en administratie. Gelukkig kun je dit grotendeels uitbesteden aan een accountant of boekhouder. Wanneer je het zelf wilt doen, moet je in ieder geval basiskennis van administratie hebben. Hier zijn cursussen, studies, apps en handige boekhoudprogramma’s voor te vinden.