• April 19, 2024

In deze tijden van crisis met hoge inflatie besparen niet alleen mensen in de supermarkt op hun dagelijkse boodschappen, ook werkgevers moeten soms een lastige keuze maken en personeelsleden ontslaan. Ter voorbereiding voor een situatie als dit hebben we een paar nuttige tips op een rijtje gezet die jou helpen op de juiste manier te handelen bij ontslag.

Blijf rustig

De baas komt naar je toe en hij vraagt je mee te lopen naar zijn of haar kantoor om je te spreken. Hier verteld diegene jou je te ontslaan vanwege een bepaalde reden. Misschien omdat je niet goed genoeg hebt gepresteerd, persoonlijke redenen, vanwege bezuinigingen of een andere reden. Als allereerst is het belangrijk om in deze situatie rustig te blijven. Het kan een behoorlijke schrik zijn, zeker wanneer het gesprek onverwachts komt en de reden ongeldig is.

Ga het gesprek aan

Naast rustig blijven adviseren we je om het gesprek aan te gaan en de reden goed uit te horen. Stel belangrijke vragen als je de mogelijkheid hebt om erachter te komen waarom jij niet meer werkzaam mag zijn bij het specifieke bedrijf of organisatie.

Bespreek een ontslagvergoeding

Als werknemer heb je immers rechten. Veel ook! In Nederland ben je gelukkig als werknemer goed beschermt tegen nare situaties als ontslag. Je kunt bijvoorbeeld een ontslagvergoeding ontvangen wanneer je onvrijwillig wordt ontslagen. Meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan een kijkje op de website van Juridisch Platform via de volgende links: ontslagvergoeding en het berekenen van een transitievergoeding doe je hier, zij leggen graag alles uit omtrent de rechten die je hebt als werknemer.

Maak je financiële situatie voor jezelf helder

Wanneer je ontslagen bent ontvang je geen salaris meer. Wij adviseren je om jouw financiële situatie goed helder te hebben. Denk aan de consequenties die volgen wanneer je geen loon meer op je rekening krijgt. De huur, boodschappen en andere primaire levensbehoeftes hebben allemaal een prijskaartje.

Durf de arbeidsmarkt weer op te gaan

Wanneer je eenmaal van de schrik bent bijgekomen is het belangrijk om weer een stap te zetten op de arbeidsmarkt. Durf weer te solliciteren en het verleden achter je te laten. Ontslag krijgen is niet iets leuks, maar het is een levenservaring die je ontzettend erg vooruithelpt richting een betere toekomst.