• June 22, 2024

Met een fietsendrager kun jij je fiets aan je auto, caravan of aanhangwagen bevestigen. Fietsendragers zijn ideaal wanneer je op vakantie gaat, een dagtrip maakt of in een andere omgeving gaat fietsen. Meestal wordt een fietsendrager op de trekhaak van je auto bevestigd. Echter kun je ook als je geen trekhaak hebt de fietsendrager op verschillende manieren bevestigen. Met sommige fietsendragers kun je tot wel vijf fietsen vervoeren! Met een fietsendrager wordt rijden een stuk veiliger en voorkom je schade aan je fiets. De fietsen hoeven niet meer in de kofferbak vervoerd te worden, wat je een hoop ruimte kan besparen. Ideaal als je bijvoorbeeld op vakantie gaat! Wat is de beste fietsendrager in jouw situatie? 

Fietsendragers achterop de auto

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je fietsen op verschillende manieren mee kunt nemen. Voor deze verschillende opties zijn ook weer verschillende fietsendragers verkrijgbaar. Je kunt een fietsendrager achterop de auto bevestigen. Dit kan door middel van een fietsendrager op de trekhaak. De installatie van de fietsendrager en de fietsen is op deze manier erg eenvoudig. Wel zul je vaak een extra witte kentekenplaat aan moeten schaffen. Ook wanneer je geen trekhaak hebt kun je een fietsendrager achterop bevestigen. De fietsendrager wordt dan op de achterklep geplaatst, waarbij het kentekenplaat zichtbaar blijft. Deze fietsendragers hebben wel een lagere draagcapaciteit dan fietsendragers die op de trekhaak bevestigd worden. 

Fietsen op het dak of op de caravan 

Een andere optie is een fietsendrager die op het dak wordt geplaatst. Je hebt hiervoor een dakdrager nodig die aan het dak bevestigd wordt. Hieraan zet je de fietsendrager vervolgens vast. Wanneer je een fietsendrager aan het dak bevestigd blijft de kofferbak vrij. Het nadeel is dat de hoogte toeneemt en dat je extra wind vangt. Tot slot kun je een fietsendrager ook aan een caravan bevestigen. Je bevestigt deze dan op de dissel of aan de achterkant van de caravan. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de draagcapaciteit van de caravan, aangezien fietsen al snel behoorlijk wat extra gewicht toevoegen. 

Fietsendragers voor verschillende soorten fietsen

Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met de soort fiets die je aan de fietsendrager wil bevestigen. Stadsfietsen en kinderfietsen passen in ieder geval op elke fietsendrager. Voor elektrische fietsen geldt dat deze zwaarder zijn dan normale fietsen. Het is belangrijk dat de draagcapaciteit van de fietsendrager daarom hoog is. Een fietsendrager op de trekhaak is dan het meest geschikt. Racefietsen zijn juist licht, maar ook kwetsbaar. In dit geval is een fietsendrager op het dak de beste keuze, omdat de frames elkaar hier onderweg niet zullen raken en beschadigen. Mountainbikes hebben tot slot vaak bredere banden. Daarom is een achterklepdrager of trekhaakdrager met alleen framebevestiging de handigste optie. 

Populaire merken fietsendragers

Een aantal merken fietsendragers zijn van uitstekende kwaliteit en worden daarom goed verkocht. Wanneer je voor deze merken kiest, weet je zeker dat je goed zit. Om te beginnen is een Thule fietsendrager een goede optie. Fietsendragers van dit merk zijn makkelijke te bevestigen en eenvoudig mee te nemen. Verder zijn ook de fietsendragers van Hapro een aanrader. Hapro fietsendragers zijn stevig en veilig en gaan jaren mee. Tot slot zijn ook Spinder fietsendragers een goede keuze. Deze fietsendragers zijn zeer geschikt voor zwaardere fietsen.