• May 18, 2024

Iedereen met een auto ontkomt er niet aan: auto onderhoud. Het is van belang dat je auto regelmatig een onderhoudsbeurt geeft, zodat hij veilig en betrouwbaar blijft. Nu is alleen zo dat je niet alle onderhoudswerkzaamheden per se bij een garage hoeft uit te laten voeren. 

Je kunt namelijk ook diverse werkzaamheden zelf uitvoeren. Zo bespaar je een hoop geld. In dit blogartikel vertellen we je wat je zelf kunt doen aan onderhoudswerkzaamheden.

Remblokken vervangen

Remblokken zijn van groot belang om je veiligheid op de weg te waarborgen. Daarom is het van belang dat ze vervangen worden als ze versleten zijn. Tekenen van slijtage kun je overigens horen, bijvoorbeeld als je tijdens het remmen een piepend geluid hoort. Het is relatief eenvoudig om de remblokken zelf te vervangen, maar als je het toch te spannend vindt, dan kun je altijd bij een autobedrijf terecht.

Bandenspanning controleren

Om de levensduur van je banden te verlengen en de grip op de weg te vergroten is het van belang dat je eens in de paar weken de bandenspanning controleert. Op die manier zorg je voor een gelijke slijtage van het profiel van de band. Hierdoor verleng je niet alleen de levensduur van de banden, maar zorg je ook voor een lager brandstofverbruik dan wanneer de banden zacht zouden zijn.

Tip: check niet alleen de bandenspanning van de wielen waarmee je rijdt, maar ook de spanning van het reservewiel. Als je het wiel nodig hebt is het zuur als de band veel te zacht is om op te rijden.

Ruitenvloeistof bijvullen

Hoewel dit natuurlijk niet echt onderhoud is, is het van belang dat je de ruitenvloeistof regelmatig bijvult. Met schone ramen zorg je ervoor dat je goed zicht hebt tijdens het autorijden en verhoog je de veiligheid van de rit.

Wat ons betreft kun je altijd antivries ruitenvloerstof gebruiken, zodat je voorkomt dat de vloeistof tijdens de winter bevriest.

Olie verversen of bijvullen

De motorolie is van groot belang om de motor in goede conditie te houden. Check daarom eens in de paar weken het oliepeil en voeg indien nodig extra motorolie toe. Let op dat je nooit meer olie toevoegt dan wat het streepje op de meetstok aangeeft, anders loop je het risico dat er mechanische schade ontstaat aan de motor. 

Verder is het van belang om de motorolie zo nu en dan te verversen. Check hiervoor het onderhoudsboekje van de auto zodat je weet waar je de motorolie kunt aftappen. Let goed op dat je de juiste soort motorolie gebruikt. Ook dit kun je in het boekje van de fabrikant vinden.

Auto onderhoud uitbesteden

Met de tips die we in dit artikel met je hebben gedeeld, kun je een hoop geld besparen op het onderhoud van je auto. We raden je echter aan om al het onderhoud uit te besteden waarneer je niet goed weet of je het zelf kunt doen. De veiligheid van de auto is immers belangrijker dan het besparen van geld.