• June 22, 2024

Ga jij binnenkort iemand ten huwelijk vragen? Ga dan snel een trouwring kopen! Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de etiquette rondom verlovingsringen en trouwringen. Een aanzoek doen is spannend en je wilt dat dit mooi wordt en dat er niks mis gaat. Keuzes voor een prachtige trouw- of verlovingsring zijn er genoeg. Gaan jullie voor klassiek goud? Of toch liever een moderne zilveren trouwring? En kiezen jullie zonder op de ‘regels’ te letten of houden jullie je helemaal aan de etiquette voor trouwringen en verlovingsringen? Je hebt het allemaal zelf voor het zeggen. Toch vind je in dit artikel de belangrijkste etiquette voor verlovingsringen en trouwringen zodat je helemaal op de hoogte bent. Lees snel verder en je zult erachter komen!

Aan welke hand draag je een verlovingsring? 

De verlovingsring is een pronkstuk wat je geeft of ontvangt bij een verloving. Wanneer je iemand ten huwelijk vraagt, stop je veel tijd in het uitzoeken van een mooie verlovingsring. Vaak heeft een verlovingsring een grote briljant zodat hij opvalt als je hem draagt. Vanuit traditie van vroeger wordt de verlovingsring aan de rechter ringvinger gedragen. Dit was vroeger vaak zo, maar tegenwoordig wordt daar nog wel eens van afgeweken. Mensen dragen soms zelfs al een ring voor de leuk om deze vinger en daarom kan de verlovingsring tegenwoordig ook om een andere vinger worden gedragen. Vanuit praktisch oogpunt dragen veel mensen de verlovingsring aan de linkerhand. Veel mensen zijn rechtshandig en dan is het fijner als de ring aan je andere hand zit. De schade aan de ring wordt dan ook zoveel mogelijk ontweken.

Wat zijn de etiquette bij een trouwring? 

Wanneer je ook echt gaat trouwen, zijn er weer andere etiquette die daarbij horen. Je hebt het moment waarbij je elkaar de eeuwige trouw beloofd en bij dit moment wissel je de trouwringen aan elkaar uit. Eén voor jezelf en één voor je aanstaande. Hoewel de trouwring zich vaak typeert door een vrij glad uiterlijk zonder al te veel details of steentjes, zien we tegenwoordig ook steeds vaker trouwringen die juist wél veel steentjes bevatten. De ringvinger staat vanuit tradities van vroeger in verbinding met het hart. De ader die door de linker ringvinger loopt is namelijk direct verbonden met het hart. Daarom wordt traditioneel de trouwring aan de linker ringvinger gedragen.