• July 18, 2024

Wegens de stijgende energiekosten zijn veel Nederlanders op zoek naar manieren waarmee ze hun energieverbruik kunnen verminderen. Vaak komen ze dan ook infrarood verwarming tegen, maar weten ze niet wat dit is en kijken ze er ook verder niet naar. Dat is erg zonde, want infrarood verwarming kan je energieverbruik drastisch verlagen. Weet je niet wat infrarood verwarming is en hoe infrarood verwarming werkt? Dan is het aan te raden om dit artikel eens te lezen. 

Infrarood verwarming maakt gebruik van straling

Infrarood verwarming is een paneel die energie omzet naar straling. Dit houd in dat er door middel van elektriciteit straling wordt vrijgegeven en dat daarmee een bepaalde ruimte verwarmd wordt. Het produceren van straling is goedkoper dan het produceren van warmte en daarom is het verwarmen met een infrarood verwarming ook een stuk goedkoper. Veel mensen maken zich zorgen om de straling die van een infrarood verwarming afkomt, maar je hoeft je zeker nergens druk om te maken. De straling is niet schadelijk en dat is het ook niet op de lange termijn. 

Het installeren van een infrarood verwarming

Wanneer je een infrarood verwarming hebt aangeschaft, is het altijd nodig om de verwarming te installeren. Dat is natuurlijk ook erg logisch, want de infrarood verwarming moet opgehangen worden aan een muur of een plafond. Daarnaast is het ook nodig om infrarood verwarming aan te sluiten aan het elektriciteitsnetwerk van je woning. Het is aan te raden om dit altijd door een elektricien te laten doen. Dit omdat het sleutelen aan een elektriciteitsnetwerk gevaarlijk is, maar ook omdat er kortsluiting kan ontstaan. Het gevolg daarvan is dat meerdere elektrische apparaten het niet meer doen, maar ook dat er brand uitbreekt. 

Wat kost een infrarood paneel?

Als je een infrarood paneel wilt aanschaffen om energiekosten te besparen, dan wil je natuurlijk ook weten wat het aanschaffen ongeveer gaat kosten. Dat is natuurlijk te begrijpen, maar het is moeilijk om te bepalen wat je hier ongeveer aan kwijt zult zijn. Dat heeft ermee te maken dat het aanbod aan infrarood panelen erg groot is. Je kunt bijvoorbeeld een infrarood paneel aanschaffen van enkele honderden euro’s, maar ook is het mogelijk om een infrarood paneel van enkele duizenden euro’s aan te schaffen. Houd er wel rekening mee dat de goedkopere variant niet altijd goed zijn en het maar een klein verschil zal maken.