• July 18, 2024

Bij het aanschaffen van een bril is het belangrijk dat je kiest voor de juiste brillenglazen. Om de perfecte glazen bij een montuur te vinden, heeft de opticien gegevens van je nodig. Hierbij gaat het niet alleen om je oog- en cilinderafwijkingen, maar ook over je persoonlijke wensen, je levensstijl en je gezichtskenmerken.

Oogafwijking bepalen met een oogmeting

De gegevens die nodig zijn voor het bepalen van de juiste brillenglazen voor jou worden verzameld tijdens een oogmeting. Bij deze meting kijkt de opticien naar oogafwijkingen, cilindrische afwijkingen en de samenwerking tussen je ogen. De oogafwijkingen worden gemeten met behulp van een autorefractor. Dit geeft een indicatie over de sterkte van de oogafwijking. Soms moet de bolling van een ooglens gecorrigeerd worden, dit wordt ook wel astigmatisme of een cilindrische afwijking genoemd. Om de sterkte van deze afwijking te bepalen, moet je naar een afbeelding met ronde vormen kijken. Tot slot wordt de samenwerking tussen je ogen gecontroleerd. Er wordt gekeken of je diepte kunt zien en wat de balans is tussen je ogen. Deze gegevens maken de zoektocht naar bijvoorbeeld enkelvoudige glazen in Etten-Leur een stuk makkelijker.

Welk type glas heb je nodig?

Er bestaan brillen met enkelvoudig glas, maar er bestaan ook brillen met multifocale glazen. Enkelvoudige glazen zijn zowel verkrijgbaar in min- al plusglazen. Minglazen zorgen ervoor dat je alles in de verte scherp kunt zien en de plusglazen helpen je om beter te lezen.
Het kan ook voorkomen dat je beide voordelen in één glas nodig hebt, dan kun je kiezen voor multifocale glazen. Met het onderste gedeelte van deze glazen kun je dan goed lezen en daarnaast kun je ook in de verte scherp blijven zien.

Kwaliteit van brillenglazen

Naast de verschillende soorten glazen, is er ook verschil in de kwaliteit van brillenglazen. Hierbij gaat het vooral om de ontspiegeling van de glazen. Hoe minder je brillenglazen spiegelen, hoe rustiger dit is voor je ogen. Daarnaast beschikken sommige glazen ook nog over een UV-blokker, die ook bijdraagt aan de kwaliteit van de glazen. Ook bestaat er een speciale, blauwe coating voor over je brillenglazen. Deze filtert blauw licht van mobiele apparaten zoals je computer of telefoon en geeft je ogen daardoor meer rust. 

De juiste brillenglazen kopen

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste brillenglazen aanschaft? Ga langs bij een opticien en kies een mooie bril met de goede glazen uit!