• July 18, 2024

Afval scheiden binnen een onderneming is iets wat je niet alleen kan doen als eigenaar van het bedrijf. Je moet ervoor zorgen dat alle medewerkers mee doen en dus betrokken zijn bij dit initiatief. Buiten de medewerkers moet ook het schoonmaakteam ervan af weten. Uiteindelijk moet dit proces namelijk door iedereen binnen het bedrijf doorlopen worden voordat ze het afval verwerken in Breda. Hoe je dit voor elkaar krijgt, lees je allemaal in dit artikel!

Het begin

Om te beginnen met het scheiden van afval is het belangrijk om een duidelijke doelstelling op papier te hebben. Wat is eigenlijk de aanleiding voor dit hele initiatief en is deze aanleiding sterk genoeg? Wanneer je dit duidelijk hebt, maar je de doelstelling meetbaar. Wanneer je jouw doelen voor ogen hebt, is het van belang te weten hoeveel je als bedrijf aan afval produceert. Dit is mogelijk zelf te meten of op te vragen bij jouw afvalinzamelaar. Denk aan afval zoals papier, plastic, GFT, karton etc. Wanneer je voor ogen hebt hoeveel afval jouw bedrijf heeft, ontstaat er meteen meer bewustzijn. Al deze stappen zijn in de beginfase ontzettend belangrijk en moet je dus zeker doorlopen. 

Afvalbakken binnen het bedrijf verplaatsen

Als je de beginfase bent doorlopen, is het tijd om actie te ondernemen. Je kunt als eerst de afvalbakken onder de bureaus weghalen. Deze kun je verplaatsen naar central plekken. Denk aan langs een looproute van de medewerkers en klanten. Kies voor een handige plek waar veel mensen elke dag langs lopen. 

Verschillende afvalstromen

Wanneer je de afvalbakken hebt verplaatst, is het tijd om te kijken wat voor afvalstromen er binnen jouw onderneming gaan komen. Als eerst begin je met de afvalstroom die het meest wordt geproduceerd. Dit verschilt natuurlijk per bedrijf.  Op de afvalbak moet duidelijk aangegeven worden voor welke afvalstroom hij bedoelt is. Gebruik hiervoor stickers. Zo weet iedereen wat er in welke prullenbak gegooid kan worden.