• July 18, 2024

Wanneer bomen geveld worden en worden verwerkt tot mooie houten meubels, zijn er verschillende dingen waarop gelet moet worden. Houtrot is het meest voorkomende probleem van houten meubels die in de buitenlucht staan. Hier hebben we het dan over houten kozijnen, tuinmeubilair en zo kun je nog even doorgaan. Er zitten verschillen tussen hardhout van loofbomen of zacht hout van naaldbomen, maar elke houtsoort kan beschadigen na verloop van tijd in de buitenlucht. Hoe kun je het rotten van hout nou het beste voorkomen? Lees verder en je zult erachter komen. 

Wat gebeurt er bij houtrot?

Bij houtrot gaat het erover dat het hout gaat verweren door invloed van lucht en water. Een omgeving met veel vocht stimuleert de schimmelgroei. Deze schimmels groeien steeds verder wanneer er niks aan gedaan wordt. Er zijn verschillende vormen van houtrot waaronder droogrot of bruinrot. Houtrot kan je aanpakken door EazyFix te gebruiken. Wanneer je meer over EazyFix wilt weten, kun je een kijkje op hun website nemen!

Laat het hout goed drogen

Hout dat vochtig blijft, is gevoelig voor aantasting. Wanneer je er dus voor zorgt dat het hout zo droog mogelijk is, voorkom je dit. Dit kan je doen door verf, beits of lak toe te passen op het hout. Je zou ook kunnen impregneren om vocht voor een langere periode uit de houtnerven te houden. Ook wind kan ervoor zorgen dat het hout minder sterk blijft. Zorg dus voor een plek die niet te nat is en waar het hout de kans krijgt om te ventileren

Van kwaad tot erger

Op het moment dat hout eenmaal is aangetast door schimmel en vocht, ontstaan er zwakke plekken. Op deze zwakke plekken kan ongedierte gaan nestelen. Zo kunnen insecten aan het hout gaan knagen. De oorzaak van houtrot is in dit geval schimmel. Dit proces gaat zelfs door wanneer de schimmel door uitdroging inactief is geworden. Het is dus zo dat als het hout eenmaal rot is, het lastig is om dit hele proces nog tegen te houden.