• July 18, 2024

Het is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar waar je dit doet mag je zelf bepalen. Jij bepaalt dus zelf bij welke verzekeraar je een verzekering afsluit en hoe deze eruit komt te zien. Er zijn meerdere mogelijkheden en daarom is het slim om jezelf in de mogelijkheden te verdiepen. Vergelijk de verschillende zorgverzekeringen met elkaar en maak de beste keuzes. In dit artikel lees je hoe je dit vergelijken doet. 

Een aanvullende zorgverzekering

Een basisverzekering afsluiten is verplicht, maar naast deze verplichte basisverzekering kun je ook nog één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluiten. Hierbij kan je denken aan een aantal bezoeken aan de tandarts of een fysiotherapeut. Wanneer je niet vaak naar de fysiotherapeut of tandarts gaat, kan je ervoor kiezen om deze behandelingen uit eigen zak te betalen. Bereken welke verzekering voor jou van toepassing kan zijn. 

Het eigen risico 

In 2022 is het eigen risico minimaal 385 euro. Dit zou je kunnen verhogen als je minder premie wilt betalen. De kans zit er dan wel in dat je meer geld moet betalen als er onverwacht iets gebeurt. Je kunt via vergelijkdezorgverzekeringen.nl kijken hoeveel je kunt besparen met het verhogen van je eigen risico. Zo voorkom je dat je teveel of te weinig betaalt. 

Is een collectiviteitskorting iets voor jou? 

Een andere manier om geld te besparen op de zorgverzekering is door bijvoorbeeld collectiviteitskorting te gebruiken. In veel situaties kan je korting krijgen op je premie door je verzekering af te sluiten via een collectief. Dit geldt voor gemeenten, vakbonden en werkgevers. Via sommige verzekeraars kan je ook korting krijgen op je verzekering als ondernemer, zzp’er en student. Het kan dus erg slim zijn om te kijken naar of jij aanspraak kan maken op collectiviteitskorting. 

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen 

Het is verstandig om jouw zorgverzekering ieder jaar opnieuw te vergelijken, zodat je voorkomt dat je teveel betaalt. Daarnaast kan er altijd iets veranderen aan je eigen gezondheid, waardoor je jouw verzekering wilt aanpassen. Als jouw kiezen getrokken moeten worden dan doe je er bijvoorbeeld goed aan om een tandartsverzekering af te sluiten. Als je een harde val hebt gehad dan wil je juist graag fysiobehandelingen vergoed krijgen, zodat je snel kan revalideren. Kies voor een zorgverzekering die het beste bij jou past. Iedereen heeft een andere situatie en daardoor ook baat bij een andere zorgverzekering. Hou dit in je achterhoofd.