• July 18, 2024

Verheug jij je ook alweer op de koude wintermaanden zodat je de open haard aan kunt doen voor extra warmte en gezelligheid in huis? Of gebruik je de open haard liever niet omdat je niet goed weet hoe je de luchtkwaliteit in huis optimaal kunt houden? Als je deze tips toepast, kun je voortaan weer volop genieten van de open haard in je eigen woonkamer.

Natuurlijke ventilatie

Er zijn verschillende manieren om je woonkamer te ventileren. Het meest eenvoudig is natuurlijk om de ramen in de ruimte dagelijks open te zetten. Hierdoor komt er weer frisse lucht binnen. Maar als het koud is in de winter en je hebt juist de open haard aan om de temperatuur wat aangenamer te krijgen, dan heb je natuurlijk geen behoefte aan een koude luchtstroom van buiten. Om toch op een natuurlijke manier te ventileren, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er voldoende ruimte is tussen de vloer en de onderkant van de binnendeuren. Als je dan vervolgens in een aangrenzend vertrek een raam open hebt staan, is er toch luchtcirculatie mogelijk. Heb je kozijnen met ventilatieroosters, zorg dan dat deze altijd openstaan.

Ventilatiesystemen

Een andere manier om je huis te ventileren, is door een speciaal ventilatiesysteem aan te leggen. Je kunt dit soort systemen vaak instellen op de situatie, dus niet alleen voor het ventileren op de badkamer, maar ook om de luchtkwaliteit in de woonkamer op peil te houden. Wil je niet investeren in zo’n systeem dan kun je er ook nog voor kiezen om bijvoorbeeld de afzuigkap in de keuken in te schakelen voor het afvoeren van de lucht tijdens het branden van de open haard. Zeker als je een open keuken hebt, is dat eenvoudig toe te passen.

Meet de luchtkwaliteit

Wil je zeker weten dat de luchtkwaliteit in jouw woonkamer goed is, dan kun je dit meten met een CO²-meter. Hiermee meet je hoeveel CO² in de ruimte aanwezig is en krijg je een melding als je de norm overschrijdt. Dan weet je dus ook direct of je maatregelen moet nemen. Met al deze voorbereidingen kun je met een gerust gevoel openhaardhout kopen en vanaf de bank genieten van het uitzicht op de dansende vlammen.