• June 22, 2024

Heel veel klussers stellen zich de vraag wat nu het verschil is tussen een rolsteiger en een kamersteiger. Beide werkmaterialen kunnen immers worden gebruikt bij het uitvoeren van gevel- of verfwerken. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen een kamersteiger en een rolsteiger. Een klein overzicht maakt dit duidelijk. Om beide steigers te vervoeren kan je best een rolsteigeraanhanger kopen van Rolsteiger.net.

Waarvoor gebruik je een rolsteiger of een kamersteiger

Het zit in feite al in de naam wat het verschilpunt is tussen een kamersteiger of een rolsteiger. Kamersteigers worden door de bank genomen gebruikt voor klussen die binnenshuis gebeuren. In feite letterlijk in kamers, hoewel kamersteigers ook goed functioneren buitenshuis. Nochtans zijn er beperkingen die te maken hebben met de wielen. Bovendien moeten kamersteigers aan bepaalde veiligheids- en opbouwvoorschriften voldoen. Rolsteigers daarentegen zijn perfect toepasbaar voor allerhande klussen in open lucht.

De opbouw van beide steigers is verschillend

Je kan er niet onderuit, maar het opbouwen van een kamersteiger is een stuk eenvoudiger dan een rolsteiger. Dit zijn de grote verschilpunten:

  • Kamersteigers

Een kamersteiger heeft het grote voordeel dat je het kan opbouwen door middel van eenvoudige vouwonderdelen. Op deze manier heb je in een handomdraai een volledige steiger in elkaar gezet. Een kamersteiger heeft een frame dat uit scharnieren bestaat. Hierdoor is het makkelijk uit te vouwen en is zelfs door 1 persoon op te bouwen. Het grote nadeel van een kamersteiger is echter de gelimiteerde werkhoogte die slechts plusminus 6 meter bedraagt.

  • Rolsteigers

De opbouw van een rolsteiger heeft een iets meer ingewikkelde structuur en constructie. Een rolsteiger bestaat uit verschillende losse onafhankelijke onderdelen. In tegenstelling met de kamersteiger zal een rolsteiger altijd moeten worden gemonteerd door 2 personen. Het grootste pluspunt van een rolsteiger is dat de steiger op een oneffen ondergrond kan worden geplaatst. Ook de werkhoogte is een stuk hoger dan een rolsteiger. Het maximale werkplatform kan gaan tot een hoogte van 12 meter.

Rolsteiger biedt meer mogelijkheden dan een kamersteiger

Als algemene besluitvorming kan je zeggen dat een rolsteiger meer mogelijkheden biedt dan een kamersteiger. Dit heeft vooral te maken met de grotere werkhoogte en dat je de steiger kunt plaatsen op een ondergrond die oneffen is. De kamersteiger van de andere kant onderscheidt zich dan weer door het opbouwgemak.