• May 18, 2024

Het onderhouden van je vloer; hoe werkt het?

We willen zo goed mogelijk ons huis onderhouden. We halen regelmatig een doekje over de tafel, we stofzuigen, we geven de oven een goede schoonmaak, we verschonen om de zoveel tijd ons bed en je zou zo nog wel even kunnen doorgaan. We staan alleen vaak minder stil bij het onderhouden van de vloer. Je vloer goed verzorgen en onderhouden is erg belangrijk en kan een drastisch verschil maken in hoe je vloer eruitziet. Veel mensen weten niet hoe ze hun vloer moeten onderhouden, daar gaan we je in dit artikel mee helpen. 

Soorten vloeren en methodes

Het onderhouden van je vloer verschilt en is afhankelijk van de soort vloer die je hebt. Er zijn bijvoorbeeld veel soorten houten vloeren waarbij bij elke soort het onderhoud anders is, houdt hier dus rekening mee. Er zijn een aantal manieren om je vloer te onderhouden, denk dan aan polymeren, sprayen, extraheren, strippen, schrobben en kristalliseren. Je kan je vloeronderhoud laten doen door bijvoorbeeld Avital schoonmaak; dit bedrijf doet schoonmaak in Breda en op veel andere locaties in Nederland. Avital schoonmaak maakt onder andere gebruik van de methodes die net benoemd zijn, maar wat houden deze methodes eigenlijk in? Polymeren vormen een bescherming voor je vloer en verlengen de levensduur. De vloer strippen is het verwijderen van kunstof lagen. Het sprayen van je vloer zorgt voor een blijvend perfecte uitstraling van een vloer en bij kristalliseren wordt de vloer van dof naar glanzend getransformeerd.

Tips voor het zelf onderhouden van je vloer

Je kan natuurlijk ook zelf je vloer onderhouden. Zorg eerst dat je weet welke soort vloer je hebt. Iedere soort vloer heeft namelijk zijn eigen onderhoudsmiddelen die bij de soort vloer past. Buiten onderhoudsmiddelen is het ook aan te raden om een goede reiniger te halen, ook bij reinigers zijn er speciale reinigers die bij elk vloertype passen. Koop wat goed is voor het onderhoud aan jouw meubels. Je kan ook een stoomreiniger, bezem, dweil en stofwisser gebruiken om je vloer goed schoon te krijgen. Bij het gebruiken van een dweil moet je wel letten dat je een geschikte dweil voor jouw vloer gebruikt aangezien niet elke dweil voor elke soort vloer gebruikt kan worden.

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn allerlei dingen die je kan toepassen om het beschadigen van je vloer te voorkomen. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk het dragen van naaldhakken bij het lopen op de vloer te vermijden, deze kunnen namelijk punten en krassen in de vloer maken. Beschermende dopjes onder je meubilair zetten, voorkomt ook schade aan je vloer. Zorg wel dat je deze dopjes regelmatig verwisseld.