• April 19, 2024

Nu het winter is, is het ook leuk om de inrichting van je huis daar een beetje naar aan te passen. Je kan wat schuiven en kleuren in huis veranderen, naar warme kleuren, maar met wat winterse accessoires zit je vaak al goed. Zo heeft vast iedereen zin om in de winter op een lekkere winterse bank neer te ploffen. Maar hoe maak je jouw bank nou winters? Dat is heel makkelijk. Kussens en dekentjes zien er erg gezellig en warm uit. Als je wat kussens in de hoek van de bank legt en dekentje over de leuning drapeert, heb je al een lekkere warme uitstraling te pakken. 

Een warm tv meubel krijg je zo

Een winterse inrichting kan je goed voor elkaar krijgen door veel warmte in huis terug te laten komen. Dit kan door middel van bepaalde kleuren en materialen. Zo kan je er zelfs voor zorgen dat je tv meubel een warme en winterse uitstraling krijgt. Als je tv meubel van hout is, zit je vaak al goed. Vooral bruin of donkerbruin hout heeft een winterse uitstraling. Mocht je alleen het hout niet voldoende winters vinden, dan kan je altijd je tv meubel nog leuk decoreren. Vooral wat kerstachtige decoraties doen het dan goed. Denk bijvoorbeeld aan een mooi kerststukje of wat kersttakken die je op het tv meubel kan leggen. 

Houd de warmte binnen met wintergordijnen

Gordijnen kunnen ook erg veel doen om een warm gevoel in huis te brengen. Dit geldt zowel letterlijk als figuurlijk. Figuurlijk gesproken, omdat kale ramen een erg koele uitstraling hebben. Door er een gordijn langs te hangen ziet het er wat gezelliger uit. Als je dan ook nog een gordijn in een warme tint neemt is de winterse look zo binnen. Daarnaast brengen gordijnen ook letterlijk warmte, omdat ze isoleren. Vooral winter gordijnen hebben een extra isolerende werking. Zo houd meer warmte binnen als je de gordijnen dicht doet. Via de ramen verlies je vaak veel warmte. Dus door de juiste gordijnen, bespaar je ook nog eens op de energierekening. 

Decoratie is klein maar heeft een groot effect

De details en decoratie in je woonkamer kunnen het al laten lijken alsof je een warme en winterse inrichting hebt. Zo doen kaarsen het eigenlijk altijd goed. Zo breng je letterlijk warmte in huis, omdat kaarsen natuurlijk branden. Neem ze in een lekker geurtje, waardoor ook nog eens je huis naar een lekkere winterse geur ruikt, zoals vanille of appel-kaneel. De kaarsen geven ook een warme kleur, waardoor je woonkamer ook een warmer oogt. Verder doen dierenvelletjes het ook goed. Zo lijkt het net alsof je in een jachthutje woont. Natuurlijk hoef je geen echt dierenvel te kopen. Je hebt ook hele mooie van imitatiebont, ook beter voor de dieren.  

Warme kleuren versus koele kleuren

Zoals eerder gezegd zijn ook de kleuren erg belangrijk voor een warme uitstraling. Je hebt namelijk warme en koele kleuren. Warme kleuren zijn voor rood-, geel-, oranje- en bruinachtig. Koele kleuren neigen meer naar paars, blauw en groen. Als je jouw muur een warme kleur geeft zal dit al erg warm en winters aanvoelen. Maar om nou de kleur van je muur elke seizoen te veranderen is ook niks. Gelukkig kan je ook warmte uitstralen door middel van licht. Dit kan, zoals eerder gezegd, met kaarsen of door geelachtig lampen aan te schaffen. Hoe geler de lamp, hoe warmer de sfeer, hoe witter de lamp, hoe koeler de sfeer.