• May 18, 2024

Je hebt allerlei verschillende soorten raamfolie. Zo zie je vaak raamfolie ter decoratie. Bijvoorbeeld op een raam naast de voordeur, waar dan het huisnummer of de familienaam op staat. Je ziet het ook wel eens voor het badkamerraam, om het raam waziger te maken, waardoor niet iedereen mee kan kijken. Naast decoratie kan raamfolie ook een isolerende functie hebben. Er bestaat ook statische raamfolie. Dit is erg handig, omdat het geen lijmsporen achter laat. Als je het raamfolie zat bent, kan je hem er ook weer gemakkelijk aftrekken. Zelfklevend raamfolie kan wel lijmsporen achterlaten bij het verwijderen van het folie. Die restjes eraf halen is ook weer een hele klus. 

Zelfklevend raamfolie kan best onhandig zijn

Een ander voordeel van statisch raamfolie ten opzichte van zelfklevend raamfolie, is dat het niet aan zichzelf vast plakt. Als je zelfklevend raamfolie probeert op te hangen, komt het regelmatig voor dat het zelfklevende folie aan zichzelf blijft plakken, waardoor je het los moet peuteren. Dit is allemaal gepriegel en kost allemaal extra tijd. Soms is het zo erg aan zichzelf vastgekleefd dat het niet meer goed bruikbaar is, of dat het er niet meer mooi uitziet. Daarom is statisch folie beter dan zelfklevend raamfolie. Het statische raamfolie is ook gemakkelijk in je eentje zelf op te hangen, omdat er minder mis kan gaan bij het plakken ervan. 

Je ramen beter isoleren met isolatiefolie

Zoals gezegd heb je dus ook isolatie raamfolie. Dit verbetert de isolatiewaarde van je ramen, maar heeft niet hetzelfde effect als isolatieglas. Dat werkt logischerwijze toch beter. Het plaatsen van dit isolatiefolie is ook lastiger dan andere soorten raamfolie, omdat hij zo optimaal mogelijk voor de isolatie geplaatst moet worden. Hoe minder goed je dit folie plaatst, des te slechter het zal isoleren. Laat dit daarom door een vakman doen, als je bang bent dat dit zelf niet lukt. Als je al isolatie ramen hebt heeft het geen zin om een isolerend raamfolie er overheen te plaatsen. 

Niet alleen op het raam, maar ook op de muur

Raamfolie is een vorm van muurstickers. Dit zijn stickers die speciaal ontwikkeld zijn om op de muur, op het raam of  op een andere ondergrond te blijven plakken. Het is ook erg leuk om met muurstickers je huis te decoreren. Het kost over het algemeen niet zo veel geld, maar kan wel leuke patroontjes of mooie vormen in huis brengen. Je hebt allerlei verschillende decoratie muurstickers. Zo is het leuk om de naam van je kind in hun slaapkamer te plakken met muurstickers. Deze heb je er in allerlei verschillende stijlen. Je kan ook een quote of een mooie kaart op de muur plakken. 

In één keer recht plakken

Een voordeel van muurstickers is dus dat er ontzettend veel verschillende opties zijn. In elk huis en in elke kamer past wel een leuke sticker. Je kan ze zelfs zelf ontwerpen. Sommige muurstickers zijn alleen wel lastig te plaatsen. Een nadeel is ook dat je gemakkelijk een muursticker schuin plaatst. Het is dan lastig om hem weer van de muur af te halen en hem nogmaals op te plakken. Meestal is hij dan minder plakkerig of is de sticker lelijk geworden. Naast raamstickers kan je dus ook je muurstickers prima door een professional laten plaatsen. Zo weet je zeker dat jouw muursticker recht komt te hangen.