• July 18, 2024

De zon begint in het voorjaar weer een stuk meer te schijnen en dat betekent dat veel mensen weer gaan klussen. Ze hebben meer motivatie en energie om hun woning van binnen en buiten te renoveren. Bij deze renovaties en verbouwingen komt bouwafval kijken. Wat doe je eigenlijk met dit bouwafval? In dit artikel lees je wat je ermee kan doen en waar je het laat. Ga bijvoorbeeld een container huren bij Renewi. Lees snel even verder dus!

Waar begin je eigenlijk? 

Op het moment dat je begint met een grote verbouwing, maak je eerst een inventarisatie. Denk goed na. Welk bouwafval krijg je en hoeveel bouwafval denk je dat je ongeveer gaat hebben. Daarna kun je bepalen welke container of containers je nodig hebt. Je hebt containers van Renewi in verschillende maten en voor verschillend afval. Het wordt aangeraden om zoveel mogelijk afval te scheiden. Gemengd bouwafval is niet alleen het duurste om af te voeren, maar ook nog eens het slechtst voor het milieu!

Wat kan je verwachten?

Bij elke klus creëer je ander bouwafval. Hieronder lees je wat voorbeelden van met wat voor klus je wat voor bouwafval creëert. Bij het uitgraven van een fundering bijvoorbeeld ontstaat er heel veel grond als afval. Bij het vervangen van een plafond krijg je hout, leidingen en gips als afval. Bij het renoveren van een badkamer of keuken ontstaat er apparatuur die je niet meer gebruikt en ook houd je tegels en kastjes over. Zo kan je nog wel even doorgaan.

Wat gebeurt er met bouwafval wat je weggooit? 

Bouwafval gaat meestal eerst naar een overslag plek. Hier worden de diverse afvalstromen gescheiden van elkaar en wordt er van elke afvalstroom voldoende afval verzameld totdat het met een groot transport naar de verwerker kan worden gebracht. Bij deze verwerkers maken ze van het meeste afval weer nieuwe grondstoffen en dat is goed voor het milieu! Daarom is het dus ook echt van belang dat het afval op een goede manier wordt gescheiden.