• July 18, 2024

Het is een vervelend probleem waar veel mensen last van hebben, onderdruk in je waterleiding. Iedere dag maar een paar miezerige druppeltjes tellen wanneer je de kraan opendraait, of wanneer je in de douche stapt. Een erg vervelend probleem dat snel opgelost moet worden. In dit artikel gaan we het er in detail over hebben; wat onderdruk is, hoe het ontstaat en wat de oplossingen ervoor zijn.

Wat is onderdruk

Er zijn vele manieren om de kwaliteit van je water het beste van het beste te maken bijvoorbeeld met een kwalitatieve waterontharder. Maar daar heb je niet veel aan als de waterdruk in het leidingnetwerk niet hoog genoeg is en er amper water uit de kraan komt. De waterdruk moet dus hoog genoeg zijn voor een goede straal water. We hebben het dan over een minimum van 2,5 bar bij de hoofdmeter. Als de waterdruk lager dan dit is, is er sprake van onderdruk en krijg je een zielig aantal druppels.

Hoe ontstaat onderdruk

Hoe ontstaat een te lage waterdruk eigenlijk? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn zoals warm weer. Op een warme zomerdag verbruiken we heel veel liters extra water. We sproeien de tuin, je stapt wat vaker in de douche vanwege het warme weer, je vult kleine tot grote zwembaden om in te zwemmen en je pakt wat vaker op de dag even een glaasje water om jezelf te hydrateren. En omdat we al deze dingen ook allemaal vaak tegelijk doen kan de druk in de leidingen dalen. Problemen met de waterleiding kan ook een oorzaak zijn. Als er wordt gewerkt aan de waterleiding kan een gevolg daarvan zijn dat de waterdruk lager wordt. Dit is tijdelijk en meestal merk je dit meteen. In veel flats of appartementen regelt een centrale installatie de waterdruk. Je kan hierdoor ook opeens een lagere waterdruk hebben. Het kan ook zijn dat je alleen de druk van de kraan moet verhogen, en dat daardoor er dus amper water uitkomt. Dan kan het helpen om het zeefje van de kraan even schoon te maken met azijn.

Oplossingen

In sommige gevallen is het even afwachten tot je waterdruk weer terug gaat naar normaal. Soms ligt het probleem niet zo diep en  is de oplossing zo simpel als het zeefje van de kraan schoonmaken en er komt weer normaal water uit de kraan. Er zijn natuurlijk ook nog meer mogelijke oorzaken en oplossingen en tips daarvoor. Het is ook belangrijk om rekening te houden met hoe lang je al last hebt van de lage waterdruk. De manier van aanpak en wat er aangepakt moet worden kan hierdoor beïnvloed worden