• July 18, 2024

Als je huisdier niet kan stoppen met overgeven, of erg mank loopt, is het duidelijk dat hij zich niet goed voelt. Je weet dan dat je met hem naar de dierenarts moet. Helaas is het niet altijd zo duidelijk en is het soms maar gissen of je dier wel helemaal lekker in zijn vel zit. In dit artikel geven we je daarom een paar tips om te zien of je huisdier zich lekker voelt of niet.

Denk je dat je huisdier hulp nodig heeft? Dan is het slim om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Er zijn veel verschillende dierenartsen waar je je huisdier naartoe kunt brengen. Eén daarvan is Dierenkliniek ‘t Leijdal. Waar je je huisdier ook naartoe brengt, zorg ervoor dat hij zo snel mogelijk de juiste hulp ontvangt.

De vacht

Als een dier al een tijdje niet lekker in zijn vel zit, ga je dat gegarandeerd aan zijn vacht zien. Dit geldt voor vrijwel alle zoogdieren, maar soms ook voor vogels. Dan zie je het natuurlijk aan de veren. Voelt je huisdier zich niet goed, dan wordt de vacht dof en plat. Het lijkt alsof er een gewicht op rust en de kans dat er meer haren dan gewoonlijk uitvallen is groot.

De ogen

Een dier dat zich niet lekker voelt, kijkt, net als een mens, vaak glazig of dof uit de ogen. Zeker wanneer het dier koorts heeft kan het wat gek uit de ogen kijken. Vaak kun je aan de blik dan ook al zien of je dier zich goed voelt. Kijkt hij allert uit zijn ogen, dan is de kans groot dat hij oké is. Twijfel je? Meet dan de temperatuur even op, zo weet je snel genoeg of je dier iets onder de leden heeft.

Het gedrag

Het gedrag van je dier is allesbepalend. Je huisdier kan dan misschien niet praten, maar hij kan wel met ander gedrag duidelijk maken dat hij zich niet goed voelt. Dieren trekken zich dan vaak wat meer terug, of worden gevoeliger voor geluiden of aanrakingen. Daardoor kunnen ze ook wat agressiever lijken dan normaal. Merk je dat je huisdier zich anders gedraagt dan normaal, dan kan het natuurlijk zijn dat hij gewoon met het verkeerde been uit bed is gestapt. Gaat dit gedrag echter een dag of langer door, dan moeten de alarmbelletjes gaan rinkelen en weet je dat er waarschijnlijk iets niet goed zit.

Eetlust

Een dier dat zich niet goed voelt, heeft vaak weinig of geen eetlust. Het zou dus kunnen dat je huisdier zijn eten links laat staan, terwijl hij normaal misschien juist zo gretig is op zijn voer. Houd dus goed in de gaten of je huisdier eet en bel, als hij na een dag of anderhalf nog niet wil eten, de dierenarts voor advies.