• July 18, 2024

Er zit verschil tussen vintage en retro meubels, maar dit verschil is nog lang niet voor iedereen heel duidelijk. Misschien weet jij ook even niet meer zo goed wat het verschil nou was. Vintage wordt vaak aangeduid als retro en ook andersom gebeurt dit regelmatig. Daarom lees je in dit artikel precies hoe je vintage meubels van Studio Nine Design uit Breda herkent. Lees zeker even verder als je meer over dit onderwerp te weten wilt komen. Veel leesplezier!

Het verschil tussen retro en vintage

Vintage is een kenmerk van meubels uit een bepaalde tijdsperiode. Vintage meubelen zijn gemaakt in de jaren vijftig, zestig en zeventig, maar ook die van de begin jaren tachtig worden inmiddels vintage genoemd. Retro meubels zijn nieuw gemaakt maar dan met een uitstraling van vintage meubels. Je ziet vaak Retro meubels voorbijkomen bij winkels als Leenbakker of Ikea. 

De afwerking en het materiaal van vintage meubels

Meubels die vintage zijn, zijn vaak gemaakt van vol hout. Dit is tegenstelling tot modernere retro meubels. Die zijn vaak van lichtere, goedkopere houtsoorten, (deels) van plastic en niet erg duurzaam geproduceerd. Vintage meubels zijn vaak gemaakt van marmer, chroom, keramiek, gewolkt glas en ga zo nog maar eventjes door. Bij vintage meubels zie je bijna nooit plastic voorbij komen. 

Hoe zijn vintage meubels ontworpen?

Een vintage meubelstuk kan erg veel vragen oproepen. Waar komt het vandaag? Van wie is het geweest? Wie is de maker? Hoe lang bestaat het meubelstuk al en ga zo nog maar even door. Soms vind je informatie op het meubelstuk zelf, maar dit is niet altijd zo. Soms (of beter gezegd vaker) is het ingewikkelder. Dan zie je wel dat iets ‘design’ is maar weet je niet wie de maker is. Tegenwoordig heb je de Google Lens. Met de Google Lens kan je er eenvoudig achter komen wat de herkomst en waarde van een bepaald vintage meubel is.