• May 18, 2024

Als je binnenkort een nieuwe woning gaat aanschaffen als beleggingsobject, dan is het belangrijk dat je de staat van de woning goed controleert of deze laat controleren door een specialist. Of je een goed rendement kan behalen op de woning, is grotendeels afhankelijk van de staat van de woning. Het komt vaak voor dat er gebreken aan de woning zijn en dat er veel vervangen moet worden. Soms is de staat van de woning zo slecht, dat beleggers tienduizenden tot honderdduizenden euro’s verlies lijden en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je wilt weten hoe je de staat van een woning kan controleren, dan is het aan te raden om dit artikel te lezen. 

De gevels van de woning en de schuur 

Wanneer mensen hun woning te koop zetten, laten ze deze vaak aan de buitenkant schoonmaken zodat ze de woning sneller kunnen verkopen. Hierdoor is de kans groot dat de woning er van de buitenkant prachtig uitziet en het lijkt of de woning in uitstekende staat verkeert, maar schijn kan bedriegen. Een van de belangrijkste dingen die je moet controleren, zijn de gevels van de woning en van de schuur. Het is belangrijk om te zoeken naar betonrot en scheuren in de gevels. Het repareren van gevels kost erg veel geld en mocht het voorkomen dat een gehele gevel vervangen moet worden, dan ben je vaak duizenden euro’s kwijt.

De daken van de woning 

De kans is groot dat de woning die je wilt aanschaffen al enkele tientallen jaren oud is en daarnaast weinig onderhouden is. Hierdoor kan er sprake zijn van dakschade en dat moet je te allen tijde zien te voorkomen als je een woning gaat aanschaffen. Simpele dakschade zoals lekkages zijn op zich niet erg, als de reparatiekosten maar niet te hoog oplopen. Het komt wel eens voor dat de houten balken van het dak zijn gaan rotten en dan heb je een zeer groot probleem. De kans is groot dat dan het gehele dak vervangen moet worden. 

Schakel een specialist in 

Het controleren van de staat van een woning is erg lastig als je niet weet hoe je betonrot of andere vormen van schade makkelijker kan herkennen. Daarom wordt het ook altijd aangeraden om een specialist op dit gebied in te schakelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld dak specialist Eigenhuis Dakdekker inschakelen die het volledige dak voor jou kan controleren, maar ook kun je een makelaar inschakelen om te kijken of de vraagprijs wel reëel is.